Ekokardiyografi (EKO), ses dalgaları kullanarak kalbin detaylı bir görüntüsünü elde eden ve kalbin yapısını, işlevini incelemeye olanak sağlayan bir görüntüleme testidir. Ultrason cihazına benzeyen bu yöntemde, göğse yerleştirilen bir prob ile ses dalgaları gönderilir ve bu dalgaların kalp dokularına çarpıp geri dönmesiyle oluşan yansımalar, ekranda kalbin hareketli bir görüntüsü olarak gösterilir. Bu sayede kalbin odacıkları, kapakçıkları, duvar kalınlıkları ve kalp kasının kasılma gücü gibi pek çok ayrıntı gözlemlenebilir.
Ekokardiyografi, genellikle şu amaçlarla kullanılır:
- Kalp Kapakçığı Hastalıkları: Kapakçıkların yapısı, açıklığı ve işlevleri incelenerek kapak darlığı, kapak yetmezliği gibi durumlar değerlendirilir.
- Kalp Kasının Gücü ve Sağlığı: Kalp kasının düzgün bir şekilde kasılıp kasılmadığı, kas kalınlığı ve kasılma gücü kontrol edilir. Kalp krizi sonrasında kalp kasının hasar görüp görmediğini anlamada yardımcı olur.
- Kalp Odacıkları ve Kan Akışı: Kalp odacıklarının büyüklüğü, kalp içi kan akışının hızı ve yönü, ve kalbin pompalama gücü ölçülerek kalp yetmezliği gibi durumlar değerlendirilebilir.
- Kalp Damarlarının Sağlığı: Kalbi besleyen damarlarla ilgili belirli durumlar hakkında bilgi sağlamak için bazı özel tür ekokardiyografi testleri uygulanabilir.
Ekokardiyografi, invaziv olmayan ve güvenli bir yöntem olduğu için kalp sağlığını değerlendirmek amacıyla yaygın olarak kullanılır. Özellikle ritim bozukluğu, göğüs ağrısı, bayılma, nefes darlığı gibi şikayetlerde kalpteki yapısal ve işlevsel bozuklukların teşhis edilmesine yardımcı olur.